Eric Clapton – I Still Do (2016)

260,00 грн.

Музичний диск (CD-DA)

Описание

Усі товари: Eric Clapton

01. Alabama Woman Blues (5:06)
02. Can’t Let You Do It (3:51)
03. I Will Be There (4:38)
04. Spiral (5:04)
05. Catch The Blues (4:52)
06. Cypress Grove (4:50)
07. Little Man, You’ve Had A Busy Day (3:12)
08. Stones In My Passway (4:03)
09. I Dreamed I Saw St. Augustine (4:02)
10. I’ll Be Alright (4:23)
11. Somebody’s Knockin’ (5:11)
12. I’ll Be Seeing You (5:01)

У роботі над новою платівкою живої легенди рок-музики взяли участь знакові фігури в світі рок-музики, під стать самому Клептону – продюсер Глін Джонс і художник сер Пітер Блейк. Глин Джонс знаменитий, в першу чергу, своєю співпрацею в сфері звукозапису з такими колективами як The Rolling Stones, Led Zeppelin, The Who, а також роботою над альбомами Еріка Клептона “Slowhand” (1977) і “Backless” (1978), що стали одними з кращих робіт в дискографії легендарного музиканта. Сер Пітер Блейк відомий, крім іншого, як оформлювач рок-альбомів і перш за все, самого знаменитого з них – конверта пластинки The Beatles “Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band” (1967).
Про початок запису нового альбому Еріка Клептона вперше було оголошено 18 лютого, і лише через три місяці “I Still Do” був випущений в форматах подвійного вінілового диску і стандартного CD, що включають в себе дванадцять нових композицій, виконаних корифеєм блюз-року.
Новий альбом скомпонований за формулою, схожою з попередніми роботами музиканта – кавер-версії пісень улюблених авторів маестро доповнені двома новими композиціями Клептона плюс аранжування народної пісні “I’ll Be Alright”. Однак, загальний настрій альбому “I Still Do” в корені відрізняється від розслаблено-сонячного диска “Old Sock” (2013) і енергійного триб’ют-альбому “The Breeze: An Appreciation of JJ Cale” (2014 року), присвяченого пам’яті музиканта і друга Клептона Джей Джей Кейла – нова робота маестро просякнута духом меланхолії і смутку трохи менше, ніж повністю.
Блюзовий стандарт, що відкриває альбом, – “Alabama Woman Blues” – кавер-версія композиції Лероя Карра 1930 року – повільний, тягучий блюз створює відповідний настрій у слухачів. Наступна композиція Джей Джей Кейла “Can not Let You Do It” навпаки – легка динамічна і мабуть, сама енергійна річ на всьому диску, що нагадує за настроєм альбом “Slowhand”. Третій трек “I Will Be There” – атмосферне напівакустичний номер, в якому разом з Клептоном співає і грає на гітарі Ед Шіран (Ed Sheeran).
Композиція “Spiral” – одна з двох композицій, складених Клептоном для цього альбому – безумовно, краща на диску. Фірмовий “клептоновскій” блюзовий риф обрамляється вивірено точним акомпанементом і в міру емоційним вокалом маестро. Драйв спочатку неквапливої речі і розміреним темпом вокалу поступово наростає і, досягаючи емоційного піку, повертається до початкового блюзового програшу в стилі slow hand.
Тему блюзу як стану душі продовжує у середньому темпі акустична боса-нова “Catch the Blues” з соковитим жіночим бек-вокалом, що інколи вторить співу маестро, а іноді на рівних солірує з ним. В результаті – одна з найкрасивіших пісень альбому і друга композиція авторства Еріка Клептона на “I Still Do”.
І після невеликого перепочинку – знову класичні блюзові мотиви. Кавер-версія композиції однієї з легенд “американського дельта-блюзу” першої половини ХХ століття Скіпа Джеймса “Cypress Grove”. Починаючи з цієї композиції альбом представляє собою неквапливі блюзи з текстами, що оповідають про тяготи життя і очікуванні смерті, як позбавлення від цих тягот ( “Stones In My Passway” Роберта Джонсона, народної “I’ll Be Alright”, “Somebody’s Knockin” Джей Джей Кейла), що чергуються зі світлими баладами – колискової “Little Man, You’re Had a Busy Day”, “I Dreamed I Saw St. Augustine” Боба Ділана і фінальної” I’ll Be Seeing You “.
З приводу останньої композиції сам Клептон висловився так: “Якщо у мене більше не буде альбомів … то це навіть щось типу прощання. Але я вже прощаюся дуже довго! ”
Складно судити з боку, чим викликані смуток і меланхолія містера Клептона, домінуючі на його новій платівці, але ризикну припустити, що події останніх років життя маестро років знайшли своє відображення в альбомі “I Still Do”: в липні 2013 року помер Джей Джей Кейл, з яким Клептон дружив ще з шістдесятих років минулого століття і записав альбом “The Road to Escondido”, в жовтні 2014 го пішов з життя колишній учасник групи Cream Джек Брюс, а в травні 2015 помер легендарний блюзовий виконавець Бі Бі Кінг – один з музикантів, що зробили вагомий вплив на Еріка Клептона в період його становлення як гітариста. До того ж в квітні минулого року самому Клептону виповнилося сімдесят років – є від чого засумувати і задуматися про вічне.
Однак, слід зауважити, що на альбомі немає жодної ноти, що свідчила б про розпач чи драматичний надрив музиканта – до честі маестро, платівка геть позбавлена ​​пафосу і наповнена умиротворенням літньої людини, яка розповідає про життя і яка багато чого побачила на своєму віку. Легкий відтінок смутку надає альбому особливу, довірчу атмосферу особистої причетності слухача до музичної сповіді живого класика рок-музики і робить альбом “I Still Do” найособистішою працею Еріка Клептона за всю його музичну кар’єру, що триває вже понад півстоліття. Назва альбому допускає різні варіанти перекладу ( “Я все ще роблю це”, “Я все ще в справі”, “Я все ще тут”) і тим не менш, будь-яке з цих трактувань якнайкраще характеризує особливе місце цієї платівки в житті музиканта і самого Еріка Клептона в світовій музичній культурі нашого часу.

Отзывы

Отзывов пока нет.

Будьте первым, кто оставил отзыв на “Eric Clapton – I Still Do (2016)”